INSPIRAȚIE
INFLUENȚA CULORILOR ÎN DESIGNUL INTERIOR
Culoarea este o unealtă importantă in designul interior, datorită efectelor asupra spațiului și a volumelor dar și asupra emoțiilor noastre. Culoarea zugrăvelii, precum și a mobilierului și a accesoriilor alese, crează atmosfera pe care ne-o dorim: caldă sau răcoroasă, veselă sau calmă, confortabilă sau impunătoare, odihnitoare sau animată.
Alegerea culorilor pentru o casă poate părea o decizie copleșitoare, însă, dacă știi câteva informații de bază despre culori și efectele acestora, vei putea crea ușor o potrivire între stilul tău, funcționalitatea camerei și atmosfera pe care dorești sa o obții.
Roșu
Curajos și îndrăzneț, roșul aduce energie în orice spațiu și este o alegere potrivită atunci când vrei să obții o atmosferă animată. Este potrivit pentru living sau pentru sufragerie, întrucât atrage oamenii și stimulează conversația. Zugrăvește pereții în roșu pentru a obține o atmosferă intimă și confortabilă, sau utilizează culoarea doar pe un perete, pentru a echlibra proporțiile unei camere înguste. În camerele mici sau în dormitoare, unde roșul poate fi copleșitor sau nepotrivit, poți folosi doar accente de roșu pentru a înviora atmosfera.
Galben
Galbenul inspiră bucurie și veselie, este energizant și stimulant și se potrivește de minune pentru bucătărie, sufragerie sau baie. În funcție de saturația folosită, efectul galbenului poate fi diferit: un galben pal face o cameră compactă să pară mai mare, în timp ce într-un hol întunecos, o nuanță intensă de galben crează impresia de lumină. Galbenul este o bună alegere, de asemenea, pentru culoare-accent.
Portocaliu
Portocaliul combină caracteristici de roșu și galben: aduce energie și entuziasm, fiind în același timp prietenos și primitor. Portocaliul stimulează apetitul si aduce căldură, de aceea este potrivit în bucătărie sau sufragerie: folosește un brâu de faianță portocalie sau electrocasnice portocalii. Regula este simplă: cu cât nuanța este mai intensă, cu atât ai nevoie de mai puțină culoare. Pentru spații de relaxare, precum în dormitor, încearcă o nuanță liniștitoare de portocaliu-caisă și mixuri cu maro sau gri.
Albastru
Albastrul este asociat cu relaxarea și calmul și este potrivit pentru dormitoare, băi și orice cameră destinată relaxării. Combinații diverse de albastru aduc un aer marin și pot răcori o cameră foarte călduroasă. Un tavan albastru-deschis cu pereți albi crează impresia de spațiu, în timp ce o nuanță de albastru-închis mixat cu ametist poate crea un aspect ultra-luxos.
Verde
Verdele este proaspăt și odihnitor, fiind considerată culoarea cea mai relaxantă pentru ochi. Este potrivit aproape în orice parte a casei și în mod special în birou sau spațiul de studiu, întrucât favorizează concentrarea și atenția. O reflexie a naturii în spațiul interior, verdele este și foarte versatil iar multiplele lui nuanțe și posibilitatea de combinare cu aproape toate culorile te ajută să obții în fiecare cameră aspectul și atmosfera pe care le dorești. Un verde citron în bucătărie, alături de un mobilier alb, aduce energie și creează un spațiu aerisit. Alături de griuri deschise, verde olive sau alte nuanțe naturale crează un aspect curat și contemporan.
Violet
Violetul este culoarea creativității și aduce un accent luxos în orice cameră a casei. Violetul poate fi dramatic sau discret, în funcție de nuanța și saturația folosită. Purpuriul regal poate adăuga bogăție și dramă unui spațiu simplu din punct de vedere arhitectural. În schimb, o nuanță deschisă de lavandă este potrivită pentru un dormitor calm și elegant.
Culorile neutre, gri, maro, alb, sunt folosite adesea ca fundal, oferind o scenă pe care culorile principale să se etaleze. Griurile imprimă spațiului o atmosferă sofisticată, nuanțele de maro sunt robuste și călduroase, aducând natura la interior, dar pot deveni plictisitoare folosite în exces, fără a fi accentuate de culori mai vesele.