INSPIRAȚIE

IDEI PENTRU AMENAJAREA LIVING-ULUI

living1

Atunci când decorezi casa, puține lucruri pot fi mai intimidante decât o cameră goală în care nu știi de unde să începi. Sunt multe aspecte de luat în considerare – gusturile estetice personale, stilul de viață, bugetul și multe altele – însă cel mai bun mod de a începe este cu planul de amplasare a mobilierului. Cu alte cuvinte, stabilirea modului de aranjare a canapelei, fotoliilor, meselor, bibliotecii și oricăror alte piese de mobilă ce ating podeaua.

Ți-am pregătit un ghid cu idei simplu de urmat care să te ajute să creezi planul cel mai potrivit pentru casa ta


Începe cu canapeaua

Canapeaua va fi, probabil, cea mai importantă achiziție din living-room și sunt multe decizii de luat: dimensiune, stil, structură și tapițerie – de aceea o canapea pe comandă este cea mai bună  opțiune.

Dimensiunile uzuale pentru canapele sunt: de 2 locuri (lungimea aprox. 150 cm), 2 locuri și jumătate (lungimea de 180 cm) și 3 locuri (lunigimea de 210 cm sau mai mare). Gândește-te la cameră în ansamblu când faci alegerea. O canapea foarte mare poate părea un răsfăț irezistibil, însă ea poate copleși un living de dimensiuni medii, limitând posibilitatea de adăugare a altor piese de mobilier.

O canapea în formă de L (colțar) se potrivește foarte bine într-un spațiu larg, de tip open-plan, în care poate ajuta la delimitarea zonei de ședere. Alege mai întâi dimensiunea brațului principal, ținând cont de spațiul necesar pentru acces și mișcare în jurul canapelei.

living12.1

Adaugă fotolii și scaune

Odată aleasă canapeaua perfectă, adaugă fotolii, scaune sau chiar o altă canapea dacă spațiul permite, pentru a crea o zonă de ședere primitoare. Există o varietate de forme și stiluri din care poți alege, de la scaune rotative, la balansoare sau taburete și perne-puf. Un fotoliu haios poate oferi un punct de interes al zonei de ședere.

living11.1

Ancorează zona cu un covor mare

Un covor de dimensiuni generoase poate adăuga un punct focal livingului tău. Covorul trebuie centrat în zona de ședere și să fie suficient de mare pentru ca fiecare persoană care stă jos să aibă picioarele pe covor.

living17.1

Alege măsuța de cafea potrivită

Măsuța de cafea evidențiază punctul de interes creat de covor și oferă o suprafață utilă pentru cărți, băuturi sau ronțăieli. Ca regulă generală, măsuța trebuie să fie de înălțimea canapelei, sau un pic mai joasă. Dimensiunile acesteia depind de mărimea camerei, ai însă grijă să lași între 30 cm și 45 cm între măsuță și locurile de ședere din jurul ei.

O măsuță auxiliară, plasată la un capăt al canapelei sau lângă un fotoliu, poate oferi o suprafață suplimentară pentru o lampă sau pentru o cană cu ceai, atunci când citești. Alege măsuțe care au o înălțime potrivită, care să îți permita acces ușor de pe canapea sau fotolii.

living20.1

Amplasează televizorul

Pentru cei mai mulți, living-ul este atât camera în care primim musafiri cât și zona de relaxare, inclusiv de  vizionare a programelor TV.  Televizorul va fi așezat pe peretele din fața canapelei, la o distanță de minimum 2.5m și în unghi nu mai mare de 30⁰. Pentru a ascunde firele inestetice și pentru a satisface și nevoia de spații de depozitare pentru living, un mobilier media realizat pe comandă este cea mai potrivită opțiune, întrucât poți folosi optim spațiul disponibil și poți alege finisajele care se armonizează cel mai bine cu restul amenajării. În plus, poți beneficia de soluții surprinzătoare, cum ar fi un panou-paravan pentru televizor, care să îl ascundă privirii atunci când nu e utilizat.

living2.1

 

În final, adaugă elemente decorative, postere, fotografii, obiecte de artă. Acestea sunt modalități minunate de a a crea un livingroom cu personalitate, complet și atrăgător. Ai grijă să poziționezi obiectele de artă sau fotografiile la nivelul privirii, adica la 150 cm de la podea.