INSPIRAȚIE

DORMITORUL MATRIMONIAL

dormitor10

Cu toții ne dorim ca dormitorul nostru să fie calm, odihnitor, un refugiu în care să evadăm după o zi lungă și grea.  De aceea, când planifici o reamenajare a spațiului pentru odihnă, este important sa te gândești la toate aspectele de design: de la schema de culori pe care o alegi și dispunerea mobilierului până la corpurile de iluminat și accesoriile textile. Iată ce aspecte nu trebuie să îți scape din vedere:


Decide-te asupra funcționalității dormitorului

Înainte de a începe orice plan de desing, gândește-te la modul în care vrei să folosești acest spațiu: este dedicat doar somnului sau va fi și o zonă de relaxare, pentru citit, pentru tv sau chiar pentru lucru? Ai nevoie de o zonă de dressing sau ai la dispoziție un alt spațiu pentru acest aspect? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să stabilești de ce piese de mobilier vei avea nevoie în dormitor și iți vor oferi un punct de plecare în planificarea așezării acestora în cameră precum și în stabilirea unui buget realist.

dormitor1

dormitor13

Acordă atenție patului

Dimensiunea patului trebuie corelată cu dimensiunea camerei. Pentru un dormitor de dimensiuni reduse alege un pat dublu cu lățimea de 140 cm, cel mult 160 cm, altfel, patul va domina spațiul.  Ca regulă generală, este necesar un spațiu liber de minim 50-55 cm de fiecare parte a patului, în așa fel încât să încapă câte o noptieră și pentru a te putea mișca cu ușurință în jurul acestuia. Pentru un somn odihnitor, salteaua este foarte importantă, așa că alege una de calitate superioară și rezistentă în timp.


Alege spațiile de depozitare

Elementul cheie pentru a obține un spațiu de odihnă calm și organizat este să îți planifici cu atenție spațiile de depozitare: dressing, comodă, măsuță de toaletă, noptiere. Pare evident, dar înainte de a cumpăra orice fel de moblier, gândește-te la ce anume depozitezi: ai nevoie mai mult de spațiu pentru umerașe sau mai degrabă sertare, măsuța de toaletă poate fi o achiziție inutilă dacă preferi să te machiezi in baie. De asemenea, gândește-te la dimensiunile mobilierului: într-o cameră de dimensiuni reduse, poți opta pentru mobilier cu adâncime mai mică și poți compensa un dressing mic prin folosirea întregii înălțimi a camerei. Din aceste motive, cea mai bună alegere este mobilierul la comandă, care poate fi conceput pentru a răspunde nevoilor tale, adaptat perfect la spațiul disponibil.

dormitor3

dormitor4

Alege culori care te fac fericit

Culoarea pe care o alegi este importantă, dar și mai importantă este găsirea nuanței potrivite pentru dormitor: pentru un spațiu odihnitor, alege tonurile stinse. Spre exemplu, albastru este o culoare minunată pentru dormitor, însă optează pentru nuanțe potolite de un strop de gri, pentru o atmosferă clasică și calmă.

Tipul de podea pe care îl alegi are un impact major în atmosfera pe care vrei să o creezi, în orice cameră. Dormitorul este locul în care se potrivește cel mai bine un covor pufos și confortabil, care să acopere întreaga cameră. Chiar dacă optezi pentru parchet, ia în considerare așezarea unor carpete la marginile patului, pentru o senzație plăcută dimineața când cobori din pat.


Lumina creează ambianța

Cu ajutorul luminilor, poți crea o ambianță calmă si destinsă în dormitor. În afară de o lustră sau o plafonieră, ia în calcul măcar câte o lampă pentru fiecare parte a patului. Pentru un aspect contemporan, poți opta pentru lămpi montate pe perete, deasupra noptierei, eliberând astfel suprafața acestora.

Dacă refaci instalația de la zero, ia în considerare un întrerupător suplimentar pentru lustră, pe care să îl montezi lânga pat, pentru a putea stinge lumina fără să fii nevoit sa te ridici. De asemenea, planifică o lumină pentru măsuța de toaleta și, dacă ai un fotoliu pentru citit, ai nevoie de o lampă de podea lângă acesta.

dormitor5