INSPIRAȚIE

CUM PLANIFICI ERGONOMIC BUCĂTĂRIA

Eficientizare 500px-02

De câte ori ți s-a întâmplat să observi că bucătăria pare să atragă pe toată lumea? Bucătăria modernă este inima casei, fiind, în același timp spațiul de gătit, de depozitare al alimentelor, de servit masa, dar și un spațiu social – este locul unde stai cu o prietenă la cafea, copiii își fac probabil temele aici, adesea și la petreceri oamenii tind să se strângă la povești tot în bucătărie.
Cu atât de multe activități concomitente, poate să fie o provocare să creezi un spațiu potrivit pentru toate și pentru toți. De aceea, atunci când îți amenajezi bucătăria, planificarea eficientă a diverselor zone ale acesteia este cea mai importantă parte și te poate ajuta să economisești timp si energie.


Primul lucru la care trebuie să te gândești este stabilirea principalelor zone pentru gătit: zona de depozitare (formată din frigider și cămară), zona de curățare și preparare (formată din chiuvetă si blatul de lucru) și zona de gătit (aragazul sau plita și cuptorul). Stabilirea acestor zone este importantă pentru că te ajută să economisești timp, având totul la îndemână în fiecare etapă a gătitului și, în egală măsură, te ajută să menții bucătăria ordonată.

În mod ideal, aceste zone formează vârfurile unui triunghi, cunoscut în designul interior ca „triunghiul de aur” sau „triunghiul de lucru”. Laturile acestuia, adică distanțele pe care le parcurgi între frigider, chiuvetă și plită, ar trebui să fie cuprinse între 1.2 și 2.7 metri, iar suma tuturor laturilor între 4 și 8 metri. Dacă distanțele sunt prea mici, bucătăria se va simți mică și înghesuită, dacă sunt prea mari, gătitul devine obositor. Totuși, acest tip de organizare este doar un ghidaj, fiind mai important să stabilești fluxurile de lucru, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de nevoile familiei tale.

zone-bucatarie2

zone-bucatarie1

 

Cămara ar trebui amplasată langă frigider astfel ca toate alimentele să fie accesibile din aceeași zonă și ambele cât mai aproape de intrarea în bucătărie  – este mai simplu de așezat cumpărăturile și la fel de simplu de preluat atunci când gătești. Planifică și un spațiu liber pe blat în imediata apropiere a frigiderului, pentru a avea loc unde să pui alimentele pe care le scoți din acesta.

Similar, mașina de spălat vase ar trebui amplasată lângă chiuvetă, iar coșul de gunoi tot în zona de preparare, astfel încât să poți arunca cu usurință diversele resturi iar apoi să pui rapid vasele utilizate la spălat. Vesela și tacâmurile ar trebui depozitate în apropierea mașinii de spălat vase, pentru a economisi timp atunci când le pui la loc.

Oalele, tigăile și tăvile trebuie depozitate în zona de gătit, pentru a avea acces rapid și ușor la ustensile atunci când ai nevoie de ele. Pe cât posibil, lasă spațiu liber pe blat de o parte și de alta a plitei și a cuptorului, pentru a avea loc unde să pui tăvile sau oalele fierbinți, fără să trebuiască să te deplasezi cu ele prin bucătărie (cele mai multe accidente așa se întâmplă).


Nu în ultimul rând, pentru o bucătărie ergonomică ai nevoie de un iluminat corespunzător, de aceea asigură-te că ai suficientă lumină in zona de preparare și în cea de gătit. Lumina trebuie sa fie poziționată deasupra acestor zone și nu în spate – un singur corp de iluminat în centrul bucătăriei este contra-indicat, întrucât va avea ca efect umbrirea zonelor de lucru.

Odată stabilite principalele zone de funcționalitate ale bucătăriei, o mulțime de alte detalii așteaptă decizia ta – fiecare proiect vine cu alte provocări datorită spațiului disponibil și a nevoilor cărora trebuie să le răspundă.

La Fabrikart, consilierii noștri sunt pregătiți să te asiste în fiecare etapă, de la amplasarea corpurilor de mobilier, la alegerea accesoriilor interioare și stabilirea celor mai potrivite finisaje, pentru ca în final tu să obții bucătăria perfectă: aspectuoasă și ergonomică.

fabrikart-bucatarii-12